Slujbele Bisericii
Vecernia- în fiecare sâmbătă se săvârşeste slujba vecerniei iar la sfârşitul acesteia este prezentată o cateheză pe diferite teme al cărei scop este formarea duhovniceasă a credincioşilor. Dintre temele prezentate am putea aminti Facerea lumii, Sfintele Taine, Slujbele Bisericii, Posturile etc.
Pe lângă pregătirea sufletească pentru Sfânta Liturghie de a doua zi al cărei rol îl are vecernia, credincioşii pleacă acasă şi cu noile învăţături care au fost prezentate în cateheză.
Utrenia şi Sfânta Liturghie- în fiecare duminică şi sărbătoare începând cu ora 8,30 se săvârşeşte Utrenia urmată apoi de Sfânta Liturghie. Este momentul în care majoritatea credincioşilor vin la biserică să se roage şi să-i dedice lui Dumnezeu o parte din timpul lor, Cel care i-a creat.
Sfântul Maslu- această taină se săvârşete de obicei vineri seara în parohia noastră, la o anumită perioadă de timp, pentru a putea participa mai mulţi preoţi.
Activităţi pastorale
Vizitele pastorale- fiind o parohie foarte mică preotul paroh cunoaşte foarte bine parohia, având astfel posibilitatea de a cunoaşte şi problemele fiecărui credincios. Acest lucru oferă posibilitatea ca preotul să-i poată vizita acasă pe credincioşi şi să le dea sfaturile necesare pentru a putea rezolva problemele.
Parteneriat cu şcoala- Şcola şi Biserica au un rol foarte important în cadrul comunităţii de aceea şi la Balta Arsă există un parteneriat între Biserica şi Şcoală. Acest parteneriat urmăreşte obţinerea unor rezultate cât mai bune în ceea ce priveşte formarea intelectuală(Şcoala) şi morală(Biserica) a copiilor. Copiii de astăzi sunt adulţii de mâine şi aşa cum îi formăm acum, îi vom avea în viitor.
Un prim efect pozitiv al acestui parteneriat este participarea Şcolii şi Bisericii din Balta Arsă la un concurs organizat în localitatea Flămânzi intitulat „Tradiţii şi Obiceiuri de Paşti ”unde elevii nostri au obţinut locul II la secţiunea colaje şi locul II la secţiunea Desene Religioase.
Biblioteca Parohială- un frumos citat spune: „Cărţile sunt cărăuşii civiizaţiei. Fără cărţi, istoria e mută, literatura nu are glas, ştiinţa paralizată, iar gândirea şi meditaţia suspendate(Barbara Tuchman).” De aceea în februarie 2010 în cadrul Bisericii a fost înfiinţată Biblioteca Parohială unde credincioşii împrumută şi lecturează cărţile disponibile. Majoritatea lucrărilor sunt din domeniul religiei dar mai avem şi lucrări din literatura universală. Biblioteca se bucură de un real succes iar numărul celor care împrumută cărţi este destul de mare
Site-ul parohiei- prin amabiliatea unei persoane cu suflet mare în luna aprilie 2010 s-a deschis site-ul parohiei noastre. Deşi suntem mult sub nivelul altor parohii site-ul vine ca un dar oferit pentru noi. Prin intermediul lui noi dorim să avem o carte de vizită virtuală în care să ne prezentăm aşa cum suntem. Aici puteţi găsi informaţii despre Biserică, Şcoală, comunitate dar în acelaşi timp să ne şi promovăm. Ne putem mândri cu un peisaj asemănător cu cel de la munte cu toate că ne aflăm foarte aproape de Botoşani.
Prin intermediul site-ului cei care sunt originari din Balta Arsă sau lucrează în străinătate primesc informaţii şi fotografii despre noi şi ne bucurăm că unii dintre ei ne ţin legătura cu noi prin email.
Site-ul va fi permanent îmbunătăţit şi sperăm să realizăm cât mai multe. De aceea ne bucurăm primii colaboratori sunt profesori şi elevi de la Şcolile din Flămânzi, care au scris articole şi poezii religioase special pentru acest site. Vă aşteptăm şi pe dumneavoastră să ne vizitaţi şi să ne scrieţi.
Activităţi filantropice
Mântuitorul iubeşte copiii şi a dat următorul îndemn: „Lăsaţi copiii şi nu-i opriţi să vină la Mine, că a unora ca aceştia este împărăţia cerurilor” Matei 19:14. Numărul copiilor care vin la biserică este destul de mare iar mulţi dintre ei provin din familii cu o situaţie financiară mai slabă. De aceea împreună cu consilierii parohiei s-a luat hotărârea ca fiecare din copil care participă la Vecernie sau Sfânta Liturghie să primească la sfârşit dulciuri, după posibilităţi.
Prin amabilitatea unor buni creştini s-au împărţit credincioşilor fără sprijin material ajutoare constând în haine sau alimente prin intermediul bisericii. Oricând noi aşteptăm creştini deosebiţi care să ne ajute să facem multe fapte filantropice.